Constantin Avramescu (Video)

Constantin Gheorghe Avramescu, născut în 1930, este urmaşul familiei boiereşti Depărăţeanu, descendent direct al căpitanului Stanciu Depărăţeanu, sluger şi secretar al Divanului în 1793. Familia Depărăţeanu a ctitorit mai multe biserici în Roşiorii de Vede şi s-a înrudit cu familii precum Izvoranu şi Bassarabescu. Un străbunic al lui Constantin Avramescu, Petrache Iordănescu, a fost primar al oraşului Roşiori şi a participat la Revoluţia de la 1848.

Tatăl lui, care a purtat tot numele de Constantin Avramescu, a luptat în Primul Război Mondial, fiind rănit şi căzând prizonier în timpul şarjei de la Prunaru, iar în perioada interbelică a fondat societatea de asigurări în transporturi, OFROM. Dinspre partea mamei, Elena Săndulescu, descinde dintr-o familie de preoţi cu rădăcini în Ţara Făgăraşului.

Constantin Avramescu a fost inginer geolog minier, specializat în substanţele nemetalifere, şi a devenit unul dintre cei mai importanţi experţi în acest domeniu.

A publicat lucrări de specialitate, în ţară şi în străinătate. După 1989 a devenit deputat în Parlamentul României (1992-2004), ca reprezentant al tradiţiilor politice dinainte de instaurarea regimului comunist, fie că a fost vorba de P.S.D.R., vechii social-democraţi, sau de P.N.L. A fost vice-preşedinte al Jockey Clubului Român, în perioada 2010-2018, şi este autorul a două cărţi: Speranţe pierdute şi Amintiri din alte vremi.

Constantin Avramescu s-a stins pe 20 martie 2020 la București.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.