Constantin Flondor (Video)
Constantin Flondor s-a născut în 1936, la Cernăuţi, ca urmaş al unuia dintre cele mai vechi şi mai importante neamuri boiereşti din Moldova, familia Albotă-Ciudin-Flondor.
Membri ai familiei Flondor au primit titluri de nobleţe austriece şi ruseşti, iar Iancu Cavaler de Flondor (1865-1924) a jucat un rol decisiv în 1918, la momentul unirii Bucovinei cu Ţara, ca principal lider unionist şi mai apoi preşedinte al Consiliului Naţional Român din Bucovina şi ministru secretar de stat însărcinat cu administrarea Bucovinei.
Constantin Flondor este fiul lui Dumitru Flondor, reprezentant al ramurii basarabene a familiei, şi al Claudiei-Roma Ivasiuc, nepoata de frate a pictorului Nicolae Ivasiuc (1865-1937).
În anii 1940 şi 1944 a trăit cele două refugii ale românilor din Bucovina de Nord, provocate de invaziile sovietice.
Constantin Flondor, unul dintre cei mai importanţi pictori contemporani români, a studiat artele la Timişoara şi la Bucureşti, a predat la Liceul de Arte plastice din Timişoara şi a avut un rol foarte important în modernizarea învăţământului artistic de la noi.
După 1989, a predat şi la Facultatea de Artă a Universităţii de Vest din Timişoara, al cărei decan a fost în perioada 1996-1999.
A fost membru fondator al grupărilor artistice „111”, „Sigma” şi „Prolog”, a expus în ţară şi în străinătate, având un rol de primă importanţă în lupta pentru supravieţuirea unei arte novatoare şi neangajate ideologic, în timpul dictaturii comuniste.
Lasă un răspuns