Gabriela Dămăceanu (video)

Gabriela Dămăceanu s-a născut la Roma, ca fiică a Georgetei Mirela Stroescu şi a generalului şi diplomatului Dumitru Dămăceanu (1896-1978), care a luptat în ambele războaie mondiale, a fost ataşat militar al României în Italia (1936-1938), aghiotant regal şi director de studii la Şcoala Marelui Voievod Mihai – Clasa Palatină, subsecretar de stat în mai multe rânduri.

Din poziţia de şef al Statului Major al Comandamentului Militar al Capitalei, Dumitru Dămăceanu a avut un rol determinant în sprijinirea Regelui Mihai, în timpul actului de la 23 august 1944, graţie căruia România a ieşit din alianţa cu Germania nazistă.

Ulterior a făcut parte din Comisia română care a semnat Convenţia de armistiţiu dintre România şi Aliaţi, la Moscova, şi a fost membru al delegaţiei României care a participat la Conferinţa de Pace de la Paris (1946-47) şi semnatar al Tratatelor de pace de la Paris. A fost deţinut politic în timpul regimului comunist.

Gabriela Dămăceanu a studiat la Liceul „Caragiale” din Bucureşti şi a absolvit secţia de Limba şi literatura engleză din cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.

A lucrat ca bibliotecară, a fost cadru didactic universitar în cadrul Academiei de Studii Economice şi a lucrat ca traducător şi documentarist la Guvernul României. După 1989, a lucrat la Direcţia Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Culturii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.