Răsvan Cernat (video)

Răsvan Cernat s-a născut în 1945, la Bucureşti, ca urmaş de boieri moldoveni. Bunicul său patern a fost generalul Constantin Cernat (1882-1960), licenţiat în drept, erou al Marelui Război, Prim Comisar Regal în timpul domniei Regelui Ferdinand I, director al Administraţiei Penitenciarelor, director general al Poliţiei de Siguranţă, ucis în timpul represiunii comuniste, la închisoarea Gherla. În 1921 participase la arestarea participanţilor la primul congres al Partidului Comunist Român.

Bunica maternă a lui Răsvan Cernat a fost soprana Margareta Metaxa (1895-1977), membru fondator al Operei Române din Bucureşti.

Răsvan Cernat este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români de muzică simfonică şi de operă, elev al unor Constantin Bugeanu, Iosif Conta, Franco Ferrara sau Sergiu Celibidache.

A dirijat în ţară şi în străinătate, fiind de asemenea compozitor, dar şi manager al mai multor instituţii muzicale naţionale (Opera Naţională din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa). A înregistrat numeroase discuri, CD-uri şi muzică de film şi a predat la academiile de muzică de la Bucureşti şi Iaşi. Este membru al Societăţii Europene pentru Cultură (Veneţia) şi al Jockey Clubului Român.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.