Ina Rișcuția (video)

Irina Ioana (Ina) Rişcuţia este strănepoata prinţului Constantin Ghika-Deleni (1846-1910), deputat şi vicepreşedinte al Senatului, nepoata prinţesei Alexandrina (Adina) Ghika-Deleni şi a lui Nicolae Gr. Polizu-Micşuneşti, şeful Baroului din Iaşi, prieten cu Iuliu Maniu, mort în închisorile comuniste.

Tatăl său, Gheorghe Polizu-Micşuneşti, a fost jurist, a făcut afaceri cu automobile, a fost deţinut politic în timpul represiunii comuniste şi a fost executat la închisoarea Jilava.

Fratele tatălui, Nicolae Polizu-Micşuneşti, a fost unul dintre aşii aviaţiei româneşti de vânătoare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, luptând pe frontul de est şi căzând la datorie.

Ina Rişcuţia descinde din domnitorii Gheorghe Ghika, Grigore I Ghika, Barbu Ştirbey şi este urmaşa prin femei a familiilor Cantacuzino, Ştirbey, Balş, Bălăceanu, Berindei.

Ina Rişcuţia a fost eliminată de la liceu, din motive politice, dar a reuşit să-şi ia bacalaureatul, iar mai târziu a desfăşurat cercetări de antropologie, alături de soţul ei, Cantemir Rişcuţia.

După 1989, Ina Rişcuţia s-a dedicat recuperării, restaurării şi introducerii în circuitul cultural şi turistic a conacului Polizu de la Maxut, judeţul Iaşi, ctitoria străbunicului Constantin Ghika-Deleni.

Site-ul conacului Polizu: conacpolizu.ro

Ina Rișcuția s-a stins din viață la 26 august 2020.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.