Rüdiger von Kraus (video)

S-a născut în 1948, la Râşnov, ca descendent al unei familii nobile săseşti din Transilvania. Thomas von Kraus, născut în 1663 la Făgăraş, a fost înnobilat, la 9 iunie 1702, de către Împăratul Leopold I al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, pentru faptele de arme din timpul bătăliei de la Zenta, din 1697, în cursul căreia armatele Imperiului Habsburgic au strivit oastea otomană. Ramura de la Codlea a familiei a deținut și a dezvoltat, începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până la confiscările comuniste, faimoasele sere de flori din localitate.

Rüdiger von Kraus a practicat handbalul de performanţă, a studiat limbile germană şi engleză la Universitatea din Bucureşti (1967-1972), a lucrat la Ambasada SUA din România, după care a plecat din România comunistă, urmând calea celor mai mulţi saşi.

S-a stabilit în Statele Unite ale Americii în 1976 şi a obţinut un MBA la Universitatea Rutgers din New Jersey (1977-1981). În SUA a lucrat, pe poziţii de management, pentru mai multe firme, fondând ulterior propria sa companie, Addex Incorporated, care produce echipamente pentru reducerea cantităţii de masă plastică folosită.

Din 1989 până în 2015 a fost Preşedinte al Addex Inc., iar din 2015 ocupă în cadrul companiei funcţia onorifică de Chairman of the Board.

În ultimii ani s-a dedicat pasiunii din tinereţe pentru cercetarea trecutului şi a absolvit un master în istorie la Universitatea Harvard, cu o teză dedicată istoriei familiei sale, în contextul mai larg al istoriei Europei centrale şi de est.

Teza a publicat-o în 2018, în cadrul colecţiei „Istorie cu blazon” de la Editura Corint, sub titlul Nobili şi artizani. O istorie neştiută a saşilor din Transilvania.

Este membru al American Historical Association şi al Jockey Clubului Român.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.