Tudor Verona (Video)

Tudor Verona s-a născut în 1939, ca fiu al pictorului Paul Verona şi al lui Carmen Sauciuc-Săveanu. Descinde dintr-o familie nobilă cu vechi rădăcini pe Coasta Dalmată stăpânită de veneţieni. O străbunică, Amalia de Lukovici, a purtat chiar titlul de contesă. Fratele bunicului lui Tudor Verona, Arthur Verona, a fost unul dintre cei mai importanţi pictori din istoria artei româneşti.

Tudor Verona descinde, de asemenea, din vechiul neam Kazimir, boieri moldoveni cu îndepărtate origini poloneze. Familia a fost foarte legată de Ţinutul Herţei, unde şi-a avut moşia. Bunicul matern, Theofil Sauciuc-Săveanu, a fost istoric, arheolog, parlamentar şi ministru al Bucovinei în perioada interbelică, fiind deţinut politic în anii represiunii comuniste.

Tudor Verona a absolvit Institutul de Construcţii, a lucrat pe mai multe şantiere, după care s-a angajat la Camera de Comerţ.

Timp de peste trei decenii s-a ocupat de organizarea târgurilor internaţionale de la Pavilionul Central din Bucureşti. După 1989, s-a concentrat pe recuperarea memoriei înaintaşilor săi şi a editat mai multe cărţi dedicate acestora.

Site-ul familiei Verona: museoarthurverona.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.